HERINNERING 12: DE TANDARTSSTOEL

NUMBER-11Om Duniya’s twintigjarige bestaan te vieren gaan we twintig dagen lang élke dag een herinnering van een bestuurslid of medewerker posten. We hebben met z’n allen zoveel meegemaakt dat een boek zo gevuld zou zijn, maar voorlopig doen we het met anekdotes. Kleine verhaaltjes die in ons geheugen gegrift staan en die straks allemaal samen een mooie beeld geven van 20 jaar Duniya.

SUKHMANI vindt belangrijk:

Voor het eerst naar de tandarts!

 

Naast onderwijs vind ik de medische zorg die we verlenen op school heel erg belangrijk. Ik woon midden in de sloppenwijk Nagwa en daar zie ik veel gebrek aan hygiëne en kennis over gezondheid. Daarnaast hebben veel mensen geen geld voor medische zorg, dat vind ik heel erg triest.

Ik zal nooit vergeten dat wij voor het eerst met kinderen naar de tandarts zijn geweest. Samen met kleine groepjes schoolkinderen wandelde ik naar de tandarts toe, waar we allemaal gespannen in de wachtkamer zaten. Veel kinderen hadden nog nooit een tandarts ontmoet, maar gelukkig vonden ze hem allemaal erg aardig. Vriendelijk legde hij uit hoe de kinderen moeten tanden poetsen. Daarna moesten alle kinderen 1 voor 1 in de stoel liggen voor een controle. Oef, dat vonden veel kinderen toch wel spannend! De tandarts heeft sinds we naar hem toe gaan al heel veel tanden getrokken, want de meeste schoolkinderen hebben ontzettend veel gaatjes. We hebben een keer meer dan 20 gaatjes geteld in 1 gebit!

De tandarts heeft ons als leraren geleerd om zelf een kleine check bij kinderen te doen en dat doen we nu maandelijks bij de gezondheidscontrole van de kinderen op school. Iedere 15e van de maand staan alle kinderen in de rij om te meten, wegen en de tanden te controleren. Alle kinderen krijgen dan ook een nieuwe tandenborstel en tandpasta mee naar huis.
De hygiëne van de kinderen is wel verbeterd, want ze weten nu veel meer over handen wassen en tanden poetsen dan een paar jaar geleden. En sommige kinderen poetsen nu extra goed, omdat ze liever niet meer in de stoel van de tandarts willen liggen!